Filip

Modderie

Ingewikkeld of complex?3 min read

Veel mensen hebben de neiging om zaken die ingewikkeld zijn complex te maken en anderzijds benaderen veel mensen complexe dingen alsof ze ingewikkeld zijn. Het gevolg: Stilstand en innovatie die er geen is.

Ingewikkeld is niet hetzelfde als complex. Zelfs Vandale haalt ze een door elkaar…

in·ge·wik·keld (bijvoeglijk naamwoord, bijwoord)

  1. uit veel onderdelen bestaand
  2. moeilijk

com·plex (bijvoeglijk naamwoord)

  1. samengesteld, ingewikkeld

Een vliegtuig is ingewikkeld. Het heeft onnoemelijk veel onderdelen en als je het uit elkaar haalt en terug in elkaar moet steken heb je heel veel kennis en geduld nodig. Maar het wordt wel terug hetzelfde vliegtuig.

Mayonaise is complex. Je tovert eieren, water, olie, mosterd in een kom tot iets verrassend anders. Er verandert chemisch iets aan de samenstelling waardoor je van mayonaise geen eieren terug kan maken.

Ingewikkeld maar niet complex.

Een hyper-gepersonaliseerde mail sturen naar al je klanten met een echt individueel aanbod op maat is – zeker als je honderduizenden of miljoenen klanten hebt – ingewikkeld. Je moet aan veel denken, krachtige systemen en algoritmes hebben om de personalisatie echt te laten werken en een serieuze checklist afwerken om die mail buiten te krijgen en tot verkoop te trekken (en dan zwijg ik nog van dat geïndividualsieerde aanbod te factureren en in de boekhouding te krijgen).

Maar je hebt wel zekerheid over de outcome. Je hoeft niet te vertrouwen op ‘het komt wel goed’. En ook niet afgaan op mensen die zeggen: Dat is altijd koffiedik kijken. Want met genoeg historische data is meten hier echt wel weten.

Ingewikkelde dingen vragen echte specialisten. En leiders die ze vooral hun ding laten doen. Dan komen ze er wel. Want A leidt tot B bij ingewikkelde vraagstukken.

Complex maar niet ingewikkeld.

Leiderschap is complex. En mensen meekrijgen is dat ook. Het is hard werken en de interacties van heel wat kleine dingen maken dat je je doel bereikt of niet. Leiderschap is iets uitproberen, kijken hoe mensen reageren en bijstellen. En goesting tonen. Want mensen reageren niet altijd zwart-wit en voelen het als je niet oprecht bent als leider.

Mensen meekrijgen (in de visie van je bedrijf, in transformatieprojecten, in adoptie van nieuwe IT systemen,…) is geen rocket science. Het begint met oprecht mensen betrekken in het proces, hun een duidelijk doel geven en mee laten bouwen aan het traject. En communiceren. Veel communiceren. En blijven communiceren. En ja, communicatie betekent nog steeds – net zoals vroeger op school – dat er een feedback loop is.

Complexe problemen vragen een open geest, leiderschap dat zicht heeft op waar het naartoe wil en een groot leervermogen doorheen je organisatie.

Ingewikkeld en complex.

Sommige zaken zijn complex en ingewikkeld. Transformatie & Innovatie om die maar direct te noemen. Er komen heel wat (ingewikkelde) organisatie- en omgevingsprocessen bij kijken én de (gewenste) outcome is geen eenvoudige optelsom van dingen.

Ingewikkelde & complexe uitdagingen vragen veel van een organisatie, haar leiderschap en alle medewerkers. Maar ze zijn ook de zaken die de meeste energie geven.

Geef mij dus maar complex en ingewikkeld!


Ik geraakte geïnspireerd door dit thema door te luisteren naar de geweldige podcast reeks ‘Leiderschap is overal‘ van Jesse Segers, Koen Marichal (en Sven Speybrouck).
unsplash-logoJack Anstey

Laat van je horen.